Полша ще строи свой собствен ракетен щит
Полша ще строи свой собствен ракетен щит / снимка: Reuters

Полша ще създаде през следващите десет години собствена система за противоракетна отбрана. Проектът ще се финансира от бюджета, съобщи шефът на Бюрото за национална сигурност Станислав Кожей, предаде ДПА. Това бе заявено в момент, когато в Полша все повече се критикува решението на президента на САЩ Барак Обама от 2009 година да ограничи плановете на президента Буш за противоракетен щит с участието на Полша и Чехия.

"Противоракетната отбрана е един от приоритетите за развитие на въоръжените ни сили", каза Кожей за телевизия TVN 24. Щитът ще е част от натовската система, но това не значи, че Полша ще се откаже от американския щит. Полският щит ще бъде създаден от 2013 до 2022 със средства от бюджета на министерството на отбраната и ще струва няколко милиарда злоти, допълни Кожей. Той каза, че ако Полша иска да има армия, то тя трябва да е ефикасна. Ракетните заплахи са около 80 процента от всички рискове. Ако в наша посока бъде изстреляна ракета, никой няма да я свали. Нашата противовъздушна отбрана също е много слаба. Искаме или не, трябва да създаваме способности за битка във въздуха, каза Кожей.

Тези дни полският президент Бронислав Коморовски каза, че Полша е допуснала грешка, като не е взела предвид риска, който е свързан със смяната на президентите в САЩ. Пред седмичника "Впрост" Коморовски заяви: "Не искаме пак да правим същата грешка. Трябва да имаме противоракетна система като елемент от нашата отбрана".

Републиканският претендент за Белия дом Мит Ромни, който миналия месец посети Полша, също разкритикува плановете на Обама, припомня БТА. В реч във Варшава Ромни заяви, че според него е много важно да държиш на тези, които държат на Америка. Той обвини Обама, че изненадващо е изоставил приятелите на Америка в Полша и Чехия и упрекна демократите, че са твърде меки с Русия.