Полша разтърсена от скандал, подобен на аферата Уотъргейт
Полша разтърсена от скандал, подобен на аферата Уотъргейт / netinfo

Бившият полски вицепремиер и министър на образованието в кабинета на премиера Ярослав Качински, Роман Гертих, обвини министър-председателя, че използва тайните служби, за да подслушва коалиционните си партньори, предаде ДПА.

"Подслушването на телефонни разговори на колеги, използването на придобита по такъв начин информация за политически цели и опитите да се постигне арест на колеги в правителството - това не е дейност, която може да бъде включена в нормите на който и да е било етичен кодекс, с изключение на гангстерския кодекс", заяви пред репортери във Варшава Гертих, лидер на крайнодясната партия Лига на полските семейства.

"Свидетели сме на полски "Уотъргейт", каза Гертих. Обвиненията му бяха отправени след закрито заседание на парламента, на което законодатели изслушаха поверителните показания на бившия вътрешен министър Януш Качмарек.

Опозиционни партии призовават за създаване на специални парламентарни комисии, които да разследват твърдения, че премиерът Качински е използвал тайните служби, министерството на правосъдието и Службата за борба с корупцията, за да компрометира свои политически опоненти. Качински отрече всякакви закононарушения, но очевидно не иска парламентът да разследва уронващите престижа му обвинения, отбелязва ДПА.