/ Istock
Напълно е ликвидирала руска шпионска група, действаща в подкрепа на настъплението на Москва в Украйна, заяви Варшава.

"Цялата мрежа е ликвидирана", заяви полският министър на отбраната Мариуш Блашчак пред полското обществено радио PR1. Това е била шпионска група, група от хора, които са събирали информация за тези, които нападат Украйна", добави той.

"Заплахата беше реална", настоя министърът, без да дава повече подробности, предаде АФП.В сряда частната полска радиостанция РМФ съобщи, позовавайки се на анонимни източници, че агенцията за вътрешна сигурност ABW е арестувала шестима чужденци, работещи за руските тайни служби и за които се твърди, че са подготвяли саботажни действия в Полша.

Заподозрените са били арестувани след откриването на скрити камери, които са били поставени на важни железопътни маршрути и възли, записвайки и предавайки данни за трафика.

Според РМФ са били инсталирани "десетки устройства" от този тип, главно на участъци от железопътната линия, водещи към югоизточната част на страната, включително в близост до летище Ясионка, близо до Жешов, което е един от основните пунктове за трансфер на западни оръжия и боеприпаси за Украйна.

Европа е в повишена готовност за руски шпиони

След тази операция службите и полицията бяха приведени в състояние на повишена готовност, а сигурността на железопътните линии и стратегическите инфраструктури е засилена.
БГНЕС