/ Istock
Напълно е ликвидирала руска шпионска група, действаща в подкрепа на настъплението на Москва в Украйна, заяви Варшава.

"Цялата мрежа е ликвидирана", заяви полският министър на отбраната Мариуш Блашчак пред полското обществено радио PR1. Това е била шпионска група, група от хора, които са събирали информация за тези, които нападат Украйна", добави той.

"Заплахата беше реална", настоя министърът, без да дава повече подробности, предаде АФП.



В сряда частната полска радиостанция РМФ съобщи, позовавайки се на анонимни източници, че агенцията за вътрешна сигурност ABW е арестувала шестима чужденци, работещи за руските тайни служби и за които се твърди, че са подготвяли саботажни действия в Полша.

Заподозрените са били арестувани след откриването на скрити камери, които са били поставени на важни железопътни маршрути и възли, записвайки и предавайки данни за трафика.

Според РМФ са били инсталирани "десетки устройства" от този тип, главно на участъци от железопътната линия, водещи към югоизточната част на страната, включително в близост до летище Ясионка, близо до Жешов, което е един от основните пунктове за трансфер на западни оръжия и боеприпаси за Украйна.

Европа е в повишена готовност за руски шпиони

След тази операция службите и полицията бяха приведени в състояние на повишена готовност, а сигурността на железопътните линии и стратегическите инфраструктури е засилена.
БГНЕС