/ iStock/Getty Images
От 1 февруари в Полша ще бъдат отворени отново някои магазини в търговските центрове, но повечето други ограничения остават в сила най-малко до средата на следващия месец. Това обяви днес полският министър на здравеопазването Адам Неджелски, цитиран от Ройтерс и ДПА.

Почти всички магазини в моловете, както и хотелите, фитнесите, басейните и ски курортите в страната, са затворени от декември. Музеите и галериите също не работят. Предстои премахването на специалните часове, през които само възрастните имат право да пазаруват.

Единствено учениците в първите три класа от началните училища имат присъствени занятия. Останалите класове са на дистанционно обучение.
Неделски каза, че епидемичната ситуация в Полша се е стабилизирала, но правителството отчита рисковете от големия брой заразени в други европейски страни и от новите варианти на коронавируса.

Понастоящем в Полша протича ваксинация на медиците и другия персонал в здравните заведения, както и на гражданите над 70-годишна възраст. Досега са поставени един милион дози, а 150 хиляди души са получили и двете дози от ваксината.
БТА