Полша оттегли отказа си да допусне представители на ОССЕ за изборите
Полша оттегли отказа си да допусне представители на ОССЕ за изборите / netinfo
Полша оттегли отказа си да допусне представители на Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа (ОССЕ) да наблюдават парламентарните избори на 21 октомври, след като бе упрекната, че дава лош пример на демокрациите в преход, предаде Ройтерс.

Консервативното правителство на премиера Ярослав Качински обвини ОССЕ, че с молбата си да изпрати наблюдатели поставя под въпрос демократичността на страната. В съвместно комюнике полското външно министерство и базираната във Виена организация заявиха, че са постигнали споразумение ОССЕ да оттегли предишното си искане, ще потвърди, че Полша е стабилна демокрация и тогава Варшава ще покани официално нейни представители да наблюдават изборите.

Критици обвиняват правителството, че подкопава демократичните принципи, като се опитва да оказва натиск над съдилищата и да контролира държавните медии в бившата комунистическа страна, отбелязва Ройтерс. ОССЕ обясни, че молбата за изпращане на наблюдатели е стандартна процедура и не означава, че те непременно ще заминат. Организацията нарече първоначалната реакция на Полша "безпрецедентна".