Полша отрича, че ПРО на САЩ може да предизвика ракетно нападение
Полша отрича, че ПРО на САЩ може да предизвика ракетно нападение / БГНЕС
Премиерът на Полша Доналд Туск отхвърли предупреждението на Москва, че разполагането на елементи на американската система за противоракетна отбрана на територията на страната му, може да предизвика ответно нападение с руски балистични ракети.

Думите на Туск бяха предизвикани от вчерашното изявление на началника на генералния щаб на руските въоръжени сили генерал Юрий Балуевски, че евентуално изстрелване на ракета прехващач от противоракетния щит, който САЩ възнамеряват да разположат в Източна Европа, може да предизвика ответни действия от Москва. "Когато чуя, че руски генерал заплашва с почти автоматична реакция, винаги си спомням за едни от най-тежките моменти в нашата история", каза Туск пред журналисти. "Изявления от този тип са недопустими, тъй като руските генерали не могат да повлияят на полско-американските преговори за ПРО", заяви още полският премиер.

Междувременно между президента на Полша Лех Качински и премиера Доналд Туск днес избухна остър спор за бъдещето на полската военна мисия в Ирак. Ако спорът не бъде разрешен, Полша може да изтегли своите 900 войници от Ирак още този месец. Туск иска да продължи мисията на полския контингент най-много до края на октомври 2008 г. За целта правителството трябва да направи предложение мандатът на полския контингент да бъде продължен, което трябва да бъде подписано от президента, който е и главнокомандващ въоръжените сили на страната.

Говорител на президента обаче подчерта, че Качински няма да подпише предложението на правителството, тъй като настоява Полша да запази военното си присъствие в Ирак за по-дълго време от поисканото от кабинета. В отговор на това изявление Доналд Туск предупреди, че ако президентът не приеме края на октомври 2008 като край на мандата на полския контингент, мисията ще бъде прекратена в края на декември.