Полша отрече да е имало следи от експлозив в разбилия се край Смоленск правителствен самолет
Полша отрече да е имало следи от експлозив в разбилия се край Смоленск правителствен самолет / снимка: Reuters, архив

Полската военна прокуратура опроверга твърденията на вестник "Жечпосполита", че следователи са открили следи от тротил и нитроглицерин върху останките от катастрофиралия през април 2010 г. край Смоленск правителствен самолет, предаде Ройтерс.

Полската военна прокуратура обяви още, че остава твърдо на досегашната си позиция, че катастрофата не е била следствие от атентат.

При катастрофата край Смоленск загинаха президентът на Полша и още 95 политически и военни лидери, припомня БТА.

Съобщението на вестника даде основания на някои десни полски групировки да засилят обвиненията си срещу следователите, разследващи катастрофата, че пренебрегват доказателства за чужда намеса. Братът на загиналия президент Лех Качински - Ярослав Качински, дори подкани правителството да подаде оставка, посочва Ройтерс. Той обяви пред журналисти, че съобщението на "Жечпосполита" е доказателство, че брат му, останалите пътници и екипажът на самолета са били убити.

Малко след това вестникът обаче призна, че е допусната грешка в информацията за намерени следи от експлозиви по отломките от самолета, и се извини за тази грешка, предаде ДПА.