/ БТА
САЩ активно разглеждат възможността за сделка с Полша за доставката на руски военни самолети за Украйна. Това съобщи американският държавен секретар Антъни Блинкън, цитиран от BBC.

Украинските пилоти са обучени как да управляват машините. Блинкън подчерта, че САЩ може да доставят заместващи самолети на Варшава.

Русия предупреди страните да не приемат бойни самолети на Украйна

Полша ще дари на Украйна изтребители МиГ-29, които нейните пилоти са обучени да летят, а на свой ред те ще получат F-16, произведени в САЩ, съобщава от своя страна Financial Times.

„Разглеждаме активно въпроса за самолетите, които Полша може да предостави на Украйна, и разглеждаме как бихме могли да запълним липсите, ако Полша реши да предостави тези самолети“, каза държавният секретар.

 „Не мога да говоря за времевата линия, но мога просто да ви кажа, че я разглеждаме тази възможност много, много активно“, допълни той.

Руски ракети унищожиха гражданско летище в западна Украйна

В събота Путин предупреди всички държави, които си позволят да затворят небето над Украйна, ще бъдат смятани за преки участници във войната. Ден по-късно руското министерство на отбраната поиска съседите на Украйна да не приютяват украински бойни самолети, заявявайки, че може да се окажат замесени в конфликта.
BBC