Полша измени закон за миналото на бивши комунистически агенти
Полша измени закон за миналото на бивши комунистически агенти / netinfo

Полските депутати приеха изменения в закон, който задължава публичните личности, високопоставените чиновници и магистратите, както и преподавателите и журналистите да декларират публично дали са сътрудничили на бившите комунистически тайни служби, предаде Франс прес.

Законът, внесен от управляващата консервативна десница, бе приет миналата година. Президентът Лех Качински обаче поиска в него да се внесе изменение, което дава на обвинените в сътрудничество с бившите комунистически тайни служби по-добри възможности за защита пред съда.

Измененият закон би трябвало да влезе в сила през март, ако бъде одобрен от Сената, който е доминиран от консерваторите.

Досиетата на публичните личности от комунистическо време ще се публикуват в интернет.

Новият закон се отнася до хора, родени преди 1 август 1972 г. Сред визираните професии присъстват мениджъри на фирми с държавно участие, директори на държавни или частни училища, ректори и университетски преподаватели, дипломати, адвокати, нотариуси и журналисти.

Сегашното законодателство задължава единствено депутатите, сенаторите, министрите и магистратите да декларират дали са били сътрудници на комунистическите служби. Признанието не довежда до автоматична санкция, но лъжата се наказва със забрана за заемане на публична длъжност за срок от 10 години.