Полша иска от Русия останките от самолета на Качински
Полша иска от Русия останките от самолета на Качински / снимка: Reuters, архив

Полският посланик в Москва призова днес Русия да върне на страната му възможно по-скоро останките от самолета на президента Лех Качински, който се разби през април край руския град Смоленск, предаде АФП.

„Нашите очаквания са парчетата от самолета да бъдат върнати в Полша, когато вече няма да са потребни за по-нататъшно разследване. Позицията ни е, че този момент трябва да настъпи колкото може по-скоро”, заяви Войчех Зайончковски пред Интерфакс.

Полша остро разкритикува воденето на разследването за инцидента от руска страна. Премиерът Доналд Туск заяви миналата година, че първоначалните резултати от разследването са неприемливи и са пълни с грешки. След разшифроването на черните кутии на самолета стана ясно, че в пилотската кабина е имало странични хора, високопоставени членове на делегацията, които са се месили в работата на пилотите, изтъква БГНЕС.

Полският президент Бронислав Коморовски ще посети Русия през април във връзка с годишнината от катастрофата. Визитата му ще се впише в контекста на сегашното затопляне в руско-полските отношения, останали дълго време напрегнати, пише БТА. Руският държавен глава Дмитрий Медведев се срещна с полския си колега по време на държавно посещение във Варшава миналия месец, отбелязва АФП.

Самолетът Ту 154 на президента Лех Качински, в които пътуваха и редица полски ръководители, се разби на 10 април м.г. при опит да кацне в условията на гъста мъгла в Смоленск. Делегацията отиваше в Катин за церемониите в памет на 22 000 полски офицери, убити през 1940 г. по заповед на Сталин.