Полша иска да поднови дискусиите за европейски договор
Полша иска да поднови дискусиите за европейски договор / netinfo

Полша възнамерява да поднови дискусиите за новия европейски договор, споразумение за който бе постигнато на драматичната среща на Европейския съюз миналата седмица. Варшава иска да е сигурна, че ще получи исканите от нея отстъпки за механизма на

гласуване, добавя Ройтерс, позовавайки се на високопоставен полски представител, близък на министър-председателя Ярослав Качински.

Португалия, която поема ротационното председателство на ЕС на 1 юли, вчера каза на Полша да не си и помисля да се опитва отново да започне дебати по договора. Съгласие за такъв договор бе постигнато в последната минута в Брюксел миналата седмица

след компромис с Полша, която бе убедена да вдигне заплахата си за вето върху преговорите.

Варшава обяви за свой успех постигната договорка, че след влизане в сила на новите правила за гласуване през 2017 г.( по принципа на двойното мнозинство) ще действа и механизъм, позволяващ на държавите, които се приближават до прага на блокиращото малцинство, да могат да отлагат до две години изпълнението на решения на ЕС.

Представители на ЕС обаче казват, че мандатът на новия договор повелява решенията да бъдат отлагани само до следващата среща на върха на ЕС - възможност, известна като компромиса от Янина от 1994 г. Срещите на върха на ЕС се състоят през три-четири месеца.

ДПА цитира полския вестник "Газета виборча", който пише, че Полша всъщност е искала неограничен срок за блокиране на решенията.

Очаква се подробни преговори за европейския договор да се състоят на Междуправителствена конференция /МПК/, която ще започне на 23 юли.

"На междуправителствената конференция Полша ще се върне към механизма за блокиране от Янина, тъй като двегодишният срок ни е гарантиран с политическо споразумение", казва източникът на Ройтерс.