Триумфалната арка в Полша
Триумфалната арка в Полша / iStock/Getty Images
Победата на Полша над руските болшевики през лятото на 1920 година, която спира настъплението на запад на Червената армия, трябва да бъде почетена с Триумфална арка в столицата. Това обяви премиерът Матеуш Моравецки, цитиран от ДПА.

Битката край Варшава заслужава „голяма почит“, тъй като е една от решаващите битки в историята на Европа и света, написа Моравецки на страницата си в Twitter. „Без полската победа от 1920-а нямаше да я има Европа, каквато я познаваме днес“, категоричен е премиерът в социалната мрежа.

Полският премиер: Изплащането на компенсации би било „посмъртна победа за Хитлер“

Победата позволява на Полша да запази току-що спечелената си независимост и предотвратява разпространението на комунизма в Западна Европа.

В чат на живо във Facebook с избиратели късно в петък, Моравецки предложи да бъде изградена Триумфална арка, която по достоен начин ще почете битката. Той обяви, че е направил дарение на фондация, която иска да изгради подобен паметник във Варшава.

Монументът трябва да бъде изграден „скоро“, но няма да бъде готов за 100-та годишнина от битката на 15 август 2020 година, призна Моравецки в чата на живо в социалната мрежа.
БТА