Полша и Чехия приемат американската противоракетна система на територията си?
Полша и Чехия приемат американската противоракетна система на територията си? / netinfo

Полша и Чехия вероятно ще приемат разполагането на териториите им на елементи от американската система за противоракетна отбрана. Това заявиха на съвместна

пресконференция полският премиер Ярослав Качински и гостуващият му чешки премиер Мирек Тополанек, предаде Ройтерс.

"Съгласихме се, че нашият най-вероятен отговор на американското предложение да разположи системата си за противоракетна отбрана на наша територия ще бъде положителен", казаха двамата премиери след среща във Варшава.

САЩ попитаха миналия месец двете източноевропейски държави дали искат елементи от американската противоракетна система да бъдат разположени на териториите им. Проектът е на стойност от няколко милиарда долара. Намеренията на САЩ разгневиха Русия. В Полша и Чехия няколко партии също са против изграждането на системата за ПРО на териториите им.

В обща статия, публикувана в полското издание "Жечпосполита", полският премиер и чешкият му колега отхвърлят отправените към тях критики, че противоракетният щит на териториите на Полша и Чехия ще защитава само САЩ.

"Като имаме предвид не само сигурността на нашите две страни, но и тази на цяла Европа, ние сериозно обмисляме американското предложение", се казва в статията.

Тополанек е на двудневно посещение в полската столица. Визитата му започна първо със среща с полския му колега Ярослав Качински. По-късно днес Тополанек ще разговаря с полския президент Лех Качински и ще говори пред двете камари на полския парламент.

Във вторник Тополанек ще присъства на полско-чешки икономически форум и ще се срещне с бизнесмени от двете страни. По-късно същия ден той ще посети музей, посветен на потушеното с кръв Варшавско въстание срещу нацистките окупационни сили от 1944 година.