Полша е недоволна от разследването на Русия на катастрофата в Смоленск
Полша е недоволна от разследването на Русия на катастрофата в Смоленск / Reuters

Полша заяви на Русия, че е недоволна от воденото от нея разследване на самолетната катастрофа през април, в която загина полският президент Лех Качински. Това е първият публичен знак за ново напрежение между Варшава и Москва, предаде Ройтерс.

Тревогите на Полша са изразени в писмо, предадено на руските следователи от Едмунд Клих, полският представител в разследването, водено от руския Междуведомствен авиационен комитет.

"Има усещане за определени липси, защото не сме получили много от нещата, които искахме да получим", каза Клих, който днес се очаква да се върне в Полша.

Коментарите на полския служител предполагат, че спорове във връзка с разследването могат да изложат на опасност затоплянето на отношенията между двете държави.

В катастрофата на 10 април загинаха Качински, съпругата му и още 94 души. Самолетът се разби близо до летището на руския град Смоленск, докато се опитваше да се приземи в мъгливо време, припомня БТА.

Според Клих буди безпокойство фактът, че Полша не е получила подробна информация за летището в Смоленск и за процедурите, извършени от служителите там - данни, които могат да са от полза при определяне на причината за катастрофата. Информацията за летището е от централно значение, за да се реши дали полетът трябва да бъде определен като граждански или като военен. От това зависи чия ще е отговорността за решението самолетът да се приземи в лоши климатични условия.

Според близък до разследването източник ако полетът бъде класифициран като международен граждански полет, окончателната отговорност за приземяването ще е на екипажа на самолета или на някого на борда на самолета. Полша настоява, че полетът трябва да бъде смятан за военен, а това означава, че по-голяма отговорност за случилото се ще носи наземният екип на летището, отбеляза пожелалият анонимност източник.

Друг източник каза, че летището в Смоленск, обслужвано от руските военни, не отговаря на стандартите на Международната организация за гражданска авиация за гражданско летище. "Това е военно летище", отбеляза той.

Заместник председателят на Междуведомствения авиационен комитет Олег Ермолов отказа коментар с думите, че разследването още не е приключило.

Полският външен министър Радослав Шикорски заяви, че Варшава иска възможно най-бързо да получи отломките от разбития самолет, предаде ИТАР-ТАСС. Шикорски направи това изявление пред журналисти в Ню Йорк, където се състоя среща Русия-НАТО на равнище външни министри.

Полски политици обвиняват Русия, че разрушеният самолет лежи под открито небе и отломките не се съхраняват както би трябвало. Според Шикорски най-доброто решение на този проблем е останките да бъдат възможно най-бързо върнати в Полша.