Положи клетва новият президент на Йемен
Положи клетва новият президент на Йемен / снимки: Reuters

Новият президент на Йемен Абд Рабу Мансур Хади положи днес клетва пред парламента, съобщиха осведомителните агенции. Той сменя на поста Али Абдула Салех, който управляваше страната 33 години и който се оттегли от властта по силата на политическо споразумение, договорено след едногодишни протести и въоръжени сблъсъци.

Хади бе вицепрезидент при управлението на Салех. Тази седмица той бе избран за държавен глава на избори, на които бе единственият кандидат.

Официалната церемония за встъпване в длъжност е насрочена за понеделник, предаде Ройтерс. На нея се очаква да присъства предшественикът му Али Салех, който снощи се завърна в Йемен. Той прекара три седмици в САЩ, където бе на лечение. Салех бе тежко ранен през юни миналата година при ракетно нападение срещу президентския дворец.

Салех е четвъртият арабски лидер, свален от власт от Арабската пролет. Споразумението за предаване на властта в Йемен бе договорено с активното посредничество на страните от Персийския залив, съобщава БТА. Сделката бе подкрепена от САЩ и от Съвета за сигурност на ООН.

В словото си след полагането на клетва новият йеменски президент каза, че страната трябва да приключи с политическия конфликт и да се насочи към решаването на важни проблеми като задълбочаващата се икономическа криза и завръщането на бежанците в домовете им.

Положи клетва новият президент на Йемен
netinfo