Половината от германците смятат страната си за глобална сила
Половината от германците смятат страната си за глобална сила / снимкa: БГНЕС

Близо половината от германците смятат, че тяхната страна е глобална сила и ще остане такава. Това показват данните от социологическо проучване на "Ти Ен Ес Емнид" и "Галъп интернешънъл" по поръчка на германската фондация "Бертелсман", цитирано от Ройтерс.

49 процента от участвалите в проучването 1000 германци смятат, че Германия е глобална сила. За сравнение, през 2005 година 41 процента са подкрепяли подобно твърдение. 46 на сто пък смятат, че тя все още ще бъде глобална сила през 2020 година.

През 2007 година Германия председателства Европейския съюз и Г-8, като прокара споразумения за климатичните промени и положи основите за реформи в институциите на ЕС, отбелязва Асошиейтед прес. Германският канцлер Ангела Меркел повдигна открито въпроса за постоянно място в Съвета за сигурност на ООН за Германия, макар да не получи подкрепа за идеята от ключови партньори.

По-голямата част от анкетираните смятат, че американското превъзходство ще започне да отслабва и Китай ще започне да увеличава своите позиции на международната сцена, заяви представител на фондация "Бертелсман".