„Политика”: Сръбската полиция не конфискува коли с български номера
„Политика”: Сръбската полиция не конфискува коли с български номера / снимка: БГНЕС

Никой не конфискува от сръбските граждани коли, които имат български номера, твърди сръбската полиция. Това е сръбският отговор на протестите в Белград и Босилеград за собствениците на коли с български регистрационни номера, които недоволстваха поради незаконното конфискуване на коли от страна на сръбските власти, легално регистрирани в България.

Според началниците на полицията в Пирот и Ниш, цитирани от белградският вестник „Политика”, временно е конфискувана само една кола с български номера, поради митническо нарушение, докато са отнети коли с швейцарски, немски и австрийски номера, защото лицата не са имали право да ги карат.

Иван Стоименов, шеф на митницата в Димитровград, казва, че митничари и полицаи редовно контролират всички коли, които влизат в Сърбия от България и Турция, но няма нито една конфискувана кола с български номера. Сръбските власти досега нямат информации колко коли, регистрирани в чужбина, се движат по пътищата в Сърбия, защото това не е тяхна работа, съобщи началника на полицията в Пирот Славолюб Мадич.

Говорителят на полицията във Вранье Горан Йовчич единствено потвърждава пред „Политика”, че граждани са протестирали в Босилеград, защото не им се позволява без проблеми да возят регистрираните в България коли в Сърбия, макар че не всички имат това право.

И така – сръбската полиция твърди, че няма проблеми, сръбските граждани, повечето от българска националност от граничните райони протестират, но сигурно решението не може да бъде намерено с неясни обяснения, защото очевидно собствениците на коли с български номера в Сърбия без причини не повдигат този въпрос.