Политическите престъпления рекордно са се увеличили в Германия
Политическите престъпления рекордно са се увеличили в Германия / снимкa: БГНЕС

Политически мотивираните престъпления са нараснали рекордно в Германия миналата година, достигайки 33 917 случая - със седем процента повече от 2008 г., съобщи ДПА, като цитира публикувани днес данни на вътрешното министерство.

Насилието и вандалските прояви от крайнолеви организации са се увеличили с близо 40 процента в сравнение с 2008 г., когато тези случаи са били 9375. Нарушенията, извършени от десни екстремисти, са били далеч повече, въпреки че броят им миналата година е намалял с 5 процента до 19 468, включително едно убийство.

Вътрешният министър Томас де Мезиер изрази тревога от огромното увеличаване на политически мотивираното насилие, упражнявано от леви екстремисти, чиито нападения в момента са повече от тези, извършвани от крайнодесни групи.

Най-забележимият признак за нарастващата агресия, дело на леви формации, са периодичните набези на маскирани банди в големите градове като Берлин и Хамбург, пише БТА.

През 2009 г. в Германия е имало само едно политически мотивирано убийство - това на 31-годишната египтянка Маруа ел Ширбини, намушкана до смърт в съдебна зала от 29-годишния имигрант от Русия Алекс Винс, който беше осъден на доживотен затвор за това престъпление.

Проблем създават и палежите на частни автомобили, предимно от скъпи марки, за които обаче полицията подозира главно улични банди, а не леви революционни организации, борещи се срещу капитализма, отбелязва ДПА.