Политическа криза тревожи Юшченко
Политическа криза тревожи Юшченко / netinfo

Украинският президент Виктор Юшченко призова проруската Партия на регионите да се обедини с прозападните политически формации във Върховната рада, за да се сложи край на продължаващата четвърти месец политическа криза в страната. По време на "кръгла маса" с лидерите на парламентарно представените партии, предавана директно по украинската телевизия, Юшченко бе категоричен, че "моментът на истината дойде: ние трябва да вземем решение", посочва АФП.

Като единствен легитимен източник на властта в Украйна именно президентът Виктор Юшченко трябва да предложи да бъде създадена широка парламентарна коалиция без участието на Украинската комунистическа партия, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позовава на временно изпълняващия длъжността премиер Юрий Ехануров, който е и един от лидерите на блока "Наша Украйна".

Ехануров подчерта, че Върховната рада е застрашена от разпускане, правителството действа със статут на "временно управляващ", Конституционният съд не е сформиран, а обществото е възмутено от безотговорното поведение на политиците. Според него "продължителната политическа криза показа, че политическите сили не могат самостоятелно да намерят компромис и да вземат решения". Затова предложенията на президента трябва да се превърнат в основа за компромис, изтъкна той.