Полицията в Унгария се провалила при безредиците
Полицията в Унгария се провалила при безредиците / netinfo

Унгарската полиция е действала непрофесионално при вандалските прояви срещу националната телевизия в Будапеща в средата на септември, се казва в доклад за вътрешно ползване, цитиран от Франс прес.

"Неподходящата екипировка на полицаите, както и липсата на професионализъм в заповедите на висшестоящите доведоха до провал в действията на силите за сигурност, както и до раняване на много полицаи", се посочва в доклада, подготвен от полицията за най-тежката нощ от безредиците на 18 срещу 19 септември.

Авторите на доклада все пак отбелязват, че полицията е спазвала закона и дават висока оценка на усилията на отделни полицаи да възстановят реда.

В първата нощ на безредиците - след признанието на премиера Ференц Дюрчани, че е лъгал с предизборна цел за състоянието на икономиката и за предстоящите икономически ограничения - бяха ранени 57 души, а 98 демонстранти бяха арестувани. Вандали, близки до крайната десница, бяха отблъснати с водни оръдия, но след това успяха за няколко часа да окупират телевизията и се опитаха да я опожарят, напомня АФП.