Полицията в Непал разпръсна тибетски протести
Полицията в Непал разпръсна тибетски протести / снимкa: БГНЕС

Полицията в Непал разпръсна антикитайски протести на тибетци и задържа най-малко 20 души, сред които и монаси. Демонстрантите планираха да организират шествие до сградата на ООН в непалската столица, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Полицаи за борба с безредиците, въоръжени с бамбукови палки и пластмасови щитове гонеха малки групи протестиращи и ги натикваха в полицейски коли. "Спрете убийствата в Тибет", скандираха демонстрантите. Базираната в Ню Йорк правозащитна организация "Хюман райтс уоч" призова правителството да не използва сила срещу мирните протести. ООН обяви по-рано тази седмица, че е дълбоко обезпокоен относно излишната употреба на сила от полицията срещу протестиращите тибетци в Непал и поиска от правителството да защити правото им на мирни демонстрации и свобода на словото.

Над 20 000 тибетци живеят в изгнание в Непал. Те избягаха от Тибет след неуспешен бунт през 1959 г. В Непал има протибетски протести почти всеки ден от 10 март насам. В страната е забранено изгнаници да извършват политическа дейност.