Полицията в Босилеград забрани поклонение за гибелта на Левски?
Полицията в Босилеград забрани поклонение за гибелта на Левски? / БГНЕС, архив
Полицията в Босилеград забрани поклонение пред паметник на Левски
38650
Полицията в Босилеград забрани поклонение пред паметник на Левски
  • Полицията в Босилеград забрани поклонение пред паметник на Левски

Сръбската полиция в Босилеград е забранила поклонението по повод гибелта на Васил Левски, което се отбелязва на 18 февруари. Това съобщи Иван Николов, председател на Културния информационен център в Босилеград. МВнР е било информирано, че сръбските власти отказали разрешение за провеждане на митинг-шествие, което би блокирало града за 4 часа.

Поклонението се провежда редовно от 2005 година и досега не е имало подобни забрани, каза Николов. Сръбската полиция се позовава на текст от закона за събирането на гражданите, според който органите на реда могат да забранят събрание, ако с него се пречи на движението, застрашава здравето, обществения морал и сигурността.

Ето какво каза пред Дарик Иван Николов: „За обществено събрание трябва да бъде уведомена полицията. Ние сме задали това на 8 февруари и вчера към 15 часа получих забрана от полицията в Босилеград. Обяснението е в член от конституцията за обществените събирания, че има нарушение на обществения морал, сигурността на гражданите и здравето на хората. Вчера подадох сигнал по телефона, досега решението не е отменено. Очертава се индивидуално посещение до паметника за всеки, който е решил да поднесе венци и цветя. Може да се направи това, но не и да се провежда официално полагане на цветя със знамена, химните на Сърбия и България и с изнасяне на слова".

Днес заместник-министърът на външните работи Димитър Цанчев се е срещнал с посланика на Република Сърбия в София Александър Църквеняков по повод отмененото от сръбските власти отбелязване на 138 години от обесването на Васил Левски, съобщиха от МВнР. Той е поискал обяснение за решението на сръбските власти. На срещата българската страна е била информирана, че планираното поднасяне на венци и цветя пред паметника на Апостола в Босилеград на 18 февруари не е забранено. Сръбските власти отказали разрешение единствено за провеждане на митинг-шествие, което би блокирало града за 4 часа.