Полицията разпръсна протестиращите в Любляна
Полицията разпръсна протестиращите в Любляна / снимки: Reuters

Словенската полиция беше принудена да използва сълзотворен газ, за да разпръсне най-агресивните участници в антиправителствена демонстрация, провела се късно снощи в центъра на Любляна.

Служителите на реда трябваше да се намесят, след като част от протестиращите се опита да премахне защитните заграждения около зданието на парламента. Полицията е регистрирала общо 12 нарушения, шестима души са арестувани.

Според местните медии, в антиправителствените акции са участвали около 20 000 души, недоволни от политическата и икономическа ситуация в страната. Те искат оставката на министър-председателя Янез Янша, на кмета на Любляна Зоран Янкувоч и други представители на властта на всички нива.

По-рано се състоя и митинг в подкрепа на правителството, в който взеха участие около 10 000 души. Тази акция мина без инциденти, посочва БГНЕС. Масови антиправителствени демонстрации стачки се провеждат в различни градове на Словения от ноември 2012-a. Протестиращите се обединяват чрез социалните мрежи и излизат на улицата, за да изразят своето недоволство от социалната и икономическа политика на управляващите.

Масло в огъня наля и корупционният скандал, в който са замесени премиерът и кметът на Любляна. Комисията по корупция откри в началото на годината, че Янез Янша не е декларирал доход от 200 000 евро, а Зоран Янкович не може да обясни произхода на 2,4 млн. евро.

Полицията разпръсна протестиращите в Любляна
netinfo