Полицията е изготвила портрет-робот на атентатора от Бриндизи
Полицията е изготвила портрет-робот на атентатора от Бриндизи / снимка: Reuters

Италианските следователи вече са изготвили портрет-робот на човека, поставил бомбата пред училището в Бриндизи, съобщават вестниците "Кориере дела сера" и "Стампа".Атентатът отне живота на 16-годишна ученичка и рани тежко нейни приятели.

Портретът е бил съставен на базата на кадри от видеозаписи на камера. От тях се вижда, че атентаторът е бял мъж, на около 50-55 години, с тъмно сако, светли панталони и спортни обувки. Камерата, заснела нападателя, е била инсталирана на будка за сандвичи на около 20 метра от мястото, на което избухна бомбата.

На кадрите се вижда фазата преди атентата и фазата след него, от момента, в който мъжът задейства дистанционно бомбата, до момента, в който той се отдалечава. Вчера вечерта медиите в Италия разпространиха и първите снимки на предполагаемия нападател. На тях само лицето на нападателя е замъглено, за да не се попречи на водещото се разследване, посочва БТА.

Същевременно прокурорът на Италия за борба с мафията Пиеро Грасо посочи, че вероятно участие на мафията в атентата може да бъде изключено. Той предупреди обаче, че това не е категорично заключение на разследващите. Разследващите все повече клонят към версията, че атентаторът е сам човек, който се чувства във война с целия свят или който се смята за жертва на света. Може да става дума и за човек, който иска да създаде социално напрежение или за човек, привързан към някаква идеология.

В. "Кориере дела сера" посочва, че министърът на образованието Франческо Профумо е отхвърлил идеята пред училищата да бъдат разположени военни, за да охраняват децата. Според него ако подобна мярка бъде въведена, то тя ще милитаризира страната.

Вестниците публикуват разкази на съученици на убитото в нападението момиче, на нейния приятел и на първите хора, притекли се на помощ на децата след взрива, които описват ужасяваща сцена.