Полиция конфискува активи на италианската мафия за 800 млн. евро
Полиция конфискува активи на италианската мафия за 800 млн. евро / снимка: Reuters, архив

Италианските карабинери конфискуваха окончателно в Сицилия активи за 800 млн. евро, поставени преди това под запор, принадлежащи на предприемач, свързан в мафията, предаде АФП.

Микеле Айело, на 56 години, осъден на втора инстанция на 15 години и половина затвор за участие в организирана престъпна група, корупция и злоупотреби, който излежава в момента присъдата си, беше един от най-богатите предприемачи на острова, с дейност главно в здравеопазването и строителството.

Според съда Айело бил свързан също с ръководната група на мафията на бившия върховен бос на Коза ностра, Бернардо Провенцано, като се ползвал с привилегирована монополна позиция благодарение на подкрепата на ръководителите на престъпната организация, инвестирала огромни суми в много от дейностите на Микеле Айело, се казва в комюнике на карабинерите, уточнява БТА.

Сред конфискуваните активи има банкови сметки с около 250 млн. евро, онкологичен център  край Палермо, шест санитарни компании, осем строителни фирми, както и десетки терени, апартаменти и най-различни автомобили. Около 400 души работят в конфискуваните дружества, които са поставени на разположение на Националната агенция за управление на поставени под запор и конфискувани от организираната престъпност активи - специализирана структура, създадена в началото на годината.