Поредицата от антиправителствени демонстрации продължават
Полицията в Хонконг употреби сълзотворен газ при сблъсъци с облечени в черно активисти в градския район Коулун при поредния ден на антиправителствени протести, разтърсили контролираната от Китай територия, предаде Ройтерс.
 


В следобедните часове присъствието на полицията до голяма степен оставаше назабележимо, докато хиляди протестиращи преминаваха с шествие през обикновено натоварения търговски район на Хонконг. Но след 21 ч. местно време стотици полицаи, екипирани за борба с безредици, започнаха да изтласкват демонстрантите. Полицейските власти уточняват, че са използвали сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите пред полицейски участък в квартала Чимшацуй (намиращ се в Коулун), след като те започнали да палят огньове и нанесли щети по автомобили на територията на участъка.
 

Gulliver/Getty Images


 
Според ДПА протестиращите хвърляли предмети през портала на участъка. Протестиращите, които покриват лицата си с маски, шлемове и очила за плуване, все повече усъвършенстват тактиката, организацията и идеите. На този протест те носеха например туристически щеки и самоделни щитове, а на предишните използваха предпазни строителни каски и чадъри.

Протестиращите в Хонконг призоваха за всеобща стачка

Днешният протест започна по-рано през деня от гъстонаселения район Монкок (също намиращ се в по-големия район Коулун), откъдето демонстрантите на групи тръгнаха в различни посоки, предаде ТАСС. Основната част от тях се насочи към популярния туристически квартал Чимшацуй, където има много хотели.
 

Gulliver/Getty ImagesДесетки хиляди демонстранти блокираха движението в Коулун, който е разположен в континенталната част на града, и предизвикаха транспортен хаос, съобщи местна телевизия. Протестиращите издигнаха барикади и спряха движението по редица улици и част от натоварен подводен тунел за автомобили, свързващ материка с остров Хонконг.

Според организаторите в днешните протестни акции са участвали 120 000 души. Според полицията в пиковия момент в тях са се включили 42 000 души, посочва Ройтерс.
 
БТА