Полицейски час в Багдад, Муктада Садр обяви траур заради взрива в Самара
Полицейски час в Багдад, Муктада Садр обяви траур заради взрива в Самара / netinfo

Иракското правителство ще наложи полицейски час в Багдад от 15 часа днес до второ нареждане, съобщиха от канцеларията на премиера Нури ал Малики, предаде Ройтерс.

Извънредните мерки се взимат заради взривяването днес на минаретата на важния за шиитите Златен храм в град Самара. Подобно нападение срещу същата джамия миналата година предизвика вълна от религиозно насилие в Ирак.

Днес шиитският духовник Муктада Садр призова привържениците си да запазят спокойствие и чрез мирни демонстрации, за да покажат, че "единственият враг на Ирак е окупацията" . Той отново прикани всички иракчани да настояват окупацията да свърши.

Садр обяви тридневен траур и упрекна правителството, че не е съумяло да защити шиитската светиня. Той заяви, че щом властите са неспособни да предпазят храма, шиитите могат и сами да го сторят.

В 275-местния иракски парламент Садр разполага с 30 депутати, верни на движението му. Шестима свързани с него министри неотдавна напуснаха кабинета в знак на протест срещу политиката на Малики. В днешната си декларация Муктада Садр приканва политическите групи в парламента и извън него да окажат натиск върху правителството, което по думите му трябва да изпълнява задълженията си към народа, ако не иска да изгуби своята легитимност.

Веднага след днешното нападение премиерът Нури ал Малики се срещна с представители на американското командване в Ирак и поиска американците да изпратят допълнителни сили в Самара, за да се предотврати евентуален изблик на насилие.