Полицаи търсят терористи в британски детски ясли и градини
Полицаи търсят терористи в британски детски ясли и градини / снимка: Reuters

Британски полицаи проверяват детски ясли и градини за признаци за промиване на мозъците на децата от ислямистки екстремисти, пише британският в. "Таймс". Звеното за борба с тероризма в полицията на окръг Уест Мидландс, което е убедено, че радикалният ислямизъм се насажда дори у малчугани на 4 години, е посетило ясли и детски градини в района, за да идентифицира онези деца, които били склонни да се поддадат на пропагандата на радикалните ислямисти. Изданието се позовава на неофициална кореспонденция на звеното за борба с тероризма на Уест Мидландс, с която имало възможност да се запознае.

Вестникът цитира Крис Грейлинг, британския вътрешен министър в сянка, според когото подобни действия на полицията само ще отчуждят хората още повече и ще ги накарат да се шпионират един друг. Според Крис Хюн, говорителят на вътрешнополитическия отдел на британските либерал-демократи, подобна акция в детските ясли и градини е абсурдно губене на времето на британските полицаи.

Двамата опозиционери обаче може и да не са прави, тъй като британското вътрешно министерство разкри, че разполага с информация за 7-годишно момче, което се е поддало на пропаганда на радикалните ислямисти. Момчето било включено в списък с 28 младежи на възраст между 15 и 24 години, които са се поддали във Великобритания на подобна пропаганда. Не всички от тези младежи са от мюсюлмански произход. Идентифицирането на тези хора е част от програма на правителството, финансирана от бюджета за обезпечаване на сигурността на Великобритания, който възлиза на 3,5 милиарда британски лири годишно. (БТА)