Полицаи щурмуваха апартамент в Гент, не откриха нито оръжия, нито похитители
Полицаи щурмуваха апартамент в Гент, не откриха нито оръжия, нито похитители / Thinkstock/Getty Images

Белгийската полиция извърши голяма операция в град Гент, където беше съобщено по-рано днес за заложническа криза, но в крайна сметка се оказа, че в щурмувания от полицаите апартамент не е имало нито оръжия, нито похитители, предаде Франс прес, като цитира говорителката на прокуратурата на Гент Анеми Серлипан. "Сега проверяваме дали изобщо е имало взимане на заложници", каза тя и посочи, че властите взимат много насериозно подобни сигнали, но в крайна сметка може да се окаже в някои случаи, че изобщо не е имало взимане на заложници.

Тази сутрин мъж подаде сигнала за тревога, като твърдеше, че четирима мъже с автомати Калашников влезли в жилището му и взели в плен негов приятел, разказа Серлипан.

"Но досега нямаме индикации за наличието на автомати Калашников или за въоръжени мъже тук", добави тя пред журналисти от мястото на предполагаемата заложническа криза. Малко след това пред Франс прес говорителката уточни, че никой не е арестуван по случая и уточни, че може би става дума за наркоафера.

Съседи разказаха пред фламандската телевизия ВТР, че апартаментът, разположен в работнически квартал на Гент, е обитаван от наркотрафиканти.

"Предполагаемата жертва отрича да е била взимана в плен пред полицията. Разпитите продължават", каза говорителката на прокуратурата. Предстои още един разпит на мъжа подал сигнала за предполагаемото отвличане.

Говорителката на прокуратурата каза, че тримата мъже, за които медиите съобщиха, че са били изведени от сградата с вдигнати ръце, не са заподозрени за никакво нарушение. "Това са жители на блока, които нямат нищо общо със случая" каза Серлипан.

По обед местно време двайсетина тежковъоръжени полицаи нахлуха в апартамента, след като блокираха района около блока, в който той се намираше. Тогава прокуратурата в Гент излезе със съобщение, че ставало дума за заложническа криза, която нямала терористичен характер и нямала нищо общо със случилото се в Сидни, в Австралия, където днес приключи друга заложническа криза.

Източник: БТА