/ БГНЕС
Полската държава ще компенсира частни лица, които подслоняват украински бежанци, като ще се плащат по 40 полски злоти (8 евро) на ден и на подслонен човек. Това обяви полският заместник-министър на вътрешните работи Павел Шевернакер. Сумата ще бъде изплатена при заявяване от поляците, дали подслон на бежанците, но след изтичане на периода на прием. Този период ще може да бъде максимално два месеца, поясни заместник-министърът. Двата месеца би трябвало да позволят на украинските бежанци да преценят какво биха искали да правят в Полша.

Молбите за компенсации могат да се подават от 16 март и в тях трябва да има и данни за подслонените хора.

Ако след изтичането на два месеца дадено полско семейство приеме други бежанци, то може да поиска отново отпускане на помощ.

Същевременно полски производител на дронове започна кампания за събиране на граждански дронове, предназначени за подпомагане на украинците пред руската агресия, предаде Франс прес. Новината съобщи един от собствениците на компанията за дронове "Спартакс" Славомир Хучала.

Става дума за оборудвани с камери дронове, които биха могли да свършат определена работа на украинците, примерно да проверяват дали е сигурно да излязат от бункера, да локализират жертви на въздушни удари, да документират разрушенията и военни престъпления, казва собственикът на компанията.

Дроновете, които ще предложат поляците, ще бъдат снабдени с нови батерии и ще бъдат направени анонимни и малко видими от компанията, преди да бъдат пратени в Украйна в рамките на кампанията, наречена "Дронове за Изтока".
БТА