/ iStock/Getty Images
В Полша започна кампания за събиране на средства за ирански шофьор на камион, който закъсал в страната, пише Би Би Си. Фардин Каземи карал стафиди за Чехия, когато стария му камион се развалил в Полша, а мъжът нямал пари да го ремонтира.

Отбелязваме Международния ден за човешка солидарност

"Поляците са ангели за мен.", каза Каземи, който спи в разваления камион, защото не може да си позволи хотел. Мъжът, който е от северозападната част на азиатската страна, кара стока в Европа от над 25 години.

Но дори поляците да съберат 250 000 злоти (55 000 евро), каквато цел има кампанията, Каземи няма да може да се върне с новия камион у дома, ако не получи разрешение от властите там.

Защо шофьор на камион нападна двама мъже на бензиностанция? (ВИДЕО)

Иран наскоро наложи санкции над определени стоки от ЕС и камионът на Каземи попада в тази графа.

Историята на иранския шофьор стана много популярна в Полша, след като медиите съобщиха, че на 3 декември 30-годишният камион на Фардин Каземи го оставил на пътя северно от Катовице. Следа като се оказало, че камиона е за основен ремонт и няма смисъл да се влагат пари в него, започнала инициатива да бъде купен нов.

Български камион с 25 мигранти се обърна в Северна Македония

Начало на кампанията дали полски шофьори на камиони. Гражданите дори са избрали конкретен модел влекач от 2017 г., който да купят на старо.

"Пътувам из Европа 27 години. Не съм имал повод да опозная поляците. Сега се оказва, че са чудесни хора. Направо ми е трудно да повярвам колко ми помагат", казва иранецът.

Каземи допълва, че не е известил майка си за цялото премеждие, защото само ще се тревожи. "Тя си мисли, че съм командировка."
БГНЕС