Полетът на Путин с жеравите няма общо с болките му в гърба
Полетът на Путин с жеравите няма общо с болките му в гърба / снимка: Reuters

Говорител на Владимир Путин призна, че руският президент изпитва болки в гърба, но подчерта, че заболяването му няма нищо общо с неговия полет през септември с моторен делтаплан като водач на ято жерави, предаде Асошиейтед прес.

Авторитетният вестник "Ведомости" писа, позовавайки се на източници, близки до Кремъл, че нашироко отразеният от медиите полет на президента с мигриращите птици е влошил негова стара травма в гърба. През последните няколко седмици Путин рядко напускаше официалната си резиденция, което породи предположения, че той е на легло заради заболяване или нараняване, отбелязва АП.

Неговият говорител Дмитрий Песков каза пред руската агенция РИА "Новости", че президентът е пътувал само на няколко пъти до Кремъл, защото не е искал неговият автомобилен кортеж да смущава и без това натовареното пътно движение в Москва. Песков призна, че Путин наистина изпитва болки в гърба, но заяви, че това няма нищо общо с изявата му като делтапланерист, пише БТА.

Владимир Путин отложи и няколко свои посещения в чужбина, сред които до Индия, Турция и България. Говорителят му Песков заяви пред Интерфакс, че до тези промени в програмата на президента се е стигнало по различни причини, а не по една, свързана със здравословното състояние на Путин. По думите на Песков президентът е разтегнал мускул. Това се е случило преди азиатско-тихоокеанския форум във Владивосток, който бе на 8-9 септември, предаде АП.