След два дни на сериозни проблеми заради силния снеговалеж летището в Истанбул до голяма степен възобнови полетите днес, потвърди пред ДПА фирмата оператор IGA.

Две от трите писти на летището са напълно изчистени от снега. Фирмата очаква операциите да бъдат възобновени в пълен капацитет по-късно в срядa, заяви говорител на IGA.

Не се очакват нови отменени полети, но на пътниците се препоръчва преди заминаване да влязат в контакт с авиокомпанията, с която ще пътуват, заяви служителят.

Националният превозвач "Търкиш Еърлайнс" посъветва и пътниците на по-малкото летище "Сабиха Гьокчен" в азиатската част на града да влязат в контакт с техните авиолини преди заминаване.

Летището в Истанбул е затворено за полети поне до полунощ

Летище Истанбул, основен международен транспортен възел, бе временно затворено в понеделник заради снежна буря. Много пътници бяха блокирани и трябваше да прекарат нощта в терминала.

Някои социални медии споделиха снимки на пътници, които спят на пода и протестират, настоявайки за стая в хотел.

Автобус с български футболисти е блокриран край Истанбул заради обилните снегове

Летището, което започна работа през 2019 година, прие 37 милиона пътници през 2021 година за 269 дестинации - от Близкия изток до Северна и Латинска Америка.

Очаква се снеговалежът да намалее в 16-милионния град, но метеоролозите предупредиха за заледявания, скреж, лоша видимост и силен снеговалеж в азиатската част на Турция.
БТА