Илон Мъск е поканен да дойде в Европейския парламент, за да участва в публична дискусия, засягаща Туитър, предаде ДПА, позовавайки се на писмо, с което се е запознала.

В поканата към Мъск се казва, че не бива платформата "неволно да се превръща в катализатор на езика на омразата, за намеса в избори и невярна информация".

Писмото е с дата 19 декември и е подписано от председателката на Европейския парламент Роберта Мецола. В него американският милиардер е поканен лично да участва в "открита публична размяна на мнения". 

Мъск със съдбоносна анкета в Twitter - пита потребителите дали да остане на поста

След като приключи с придобиването на Туитър, Мъск неведнъж бе предупреждаван от Европейската комисия, че влиятелната му социална медия ще трябва скоро да изпълни техническите регулации на ЕС, които ще влязат в сила от януари 2024 г. След като Мъск въведе неясни правила за популяризиране на линкове към други социални медии, комисарят по вътрешните пазари Тиери Бретон вчера написа в Туитър, че "платформите не може да продължават рязко да променят политиките си". Внимание привлече и непоследователният подход на Мъск към публикуваното съдържание.

Законът за цифровите услуги (DSA), който ще влезе в сила през февруари 2024 г. определя задълженията на технологичните и интернет компании и изисква от тях да предприемат бързи действия срещу незаконно онлайн съдържание, като речта на омразата и дезинформацията, и въвежда протоколи за блокиране на разпространението на вредно съдържание при кризи, като пандемията от COVID-19.
Милена Милева/БТА