/ iStock/Getty Images
Бандата, отвлякла 17 чуждестранни мисионери в Хаити, иска по 1 млн. долара за освобождаването на всеки отвлечен, което прави общо 17 млн. долара, съобщи Уолстрийт Джърнал“, позовавайки се на хаитянски служител.

По-рано тази седмица организацията Christian Aid Ministries потвърди, че 17 нейни служители, а именно 16 граждани на САЩ и един канадец, са били отвлечени в Хаити.

Според съобщенията, които се позовават на хаитянски служители по сигурността, мисионерите са били отвлечени от автобус, който ги е отвеждал до летището в Порт о Пренс, за да оставят някои членове на групата, преди да продължат към друга дестинация.

Новинарският уебсайт Haiti24 заяви, че мисионерите може да са били отвлечени от известната банда „400 Mawozo“.

Мисионерите са пътували в Хаити, за да помогнат на деца да платят образованието си, и да дарят униформи, учебници и храна за хаитяните. От началото на годината до момента в Хаити има близо 630 отвличания, сочат данни на Центровете за анализ и изследвания в областта на правата на човека.

Бандата "400 Mawozo", заподозряна в отвличане на мисионерите, е известна с масови отвличания от автобуси и автомобили, на католическо духовенство и дори напада деца в сиропиталищата.
БГНЕС