Похитителите на отвлечени туристи в Египет заплашиха да ги убият
Похитителите на отвлечени туристи в Египет заплашиха да ги убият / снимка: БГНЕС

Похитителите на европейските туристи и придружаващите ги египтяни - общо 19 души, пленени в края на миналата седмица в отдалечен пустинен район в Египет, заплашиха да ги убият, ако властите направят опити да ги открият със самолет, съобщи египетски служител, цитиран от Ройтерс.

Служителят, пожелал анонимност, каза, че единият от египетските водачи на групата се е свързал по мобилния си телефон със съпругата си, която е германка, и й казал за заплахата. Тя на свой ред известила за това властите. Египетският служител, каза също, че властите са проследили до Судан разговори на похитителите с жената.

Египетското правителство е започнало преговори с похитителите, каза източник от силите за сигурност. Според противоречивите сведения на египетските медии бандитите са поискали откуп между 6 и 15 милиона долара. По-рано египетският външен министър Ахмед Али Абул Гаит, който е на посещение в Ню Йорк, съобщи, че отвлечените са освободени и са "в добра форма". Говорителят на външното министерство Хусам Заки обаче уточни, че външният министър се е позовал на непотвърдена информация.

Маскираните похитители отвлякоха в петък 19 души - петима италианци, петима германци, румънка и осем египтяни, докато те били на сафари в югозападните райони на Египет. Това е първият случай на отвлечени чужди туристи в Египет, отбелязва Ройтерс. Ислямистите атакуваха туристическата индустрия на страната през последните десетилетия с бомбени атаки, при които загинаха стотици души, но в случая египетските власти уточниха, че става дума не за тероризъм с някакви политически искания, а за чисто престъпна дейност.