Похитителите на Арктик сий заплашвали да взривят кораба
Похитителите на Арктик сий заплашвали да взривят кораба / снимка: БГНЕС

Похитителите на "Арктик сий" поискали откуп и заплашили, че ако парите не бъдат платени, ще взривят кораба, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на министерството на отбраната на Русия.

"В момента с похитителите и членовете на екипажа на кораба продължават дознателните действия", съобщи министерството. Членовете на екипажа са потвърдили, че похитителите искали откуп и заплашили, че ако това искане не бъде изпълнено, корабът щял да бъде взривен.

При нападението срещу кораба похитителите са били въоръжени, допълва БТА. Те изхвърлили оръжието зад борда едва когато от военния кораб "Ладний" била дадена заповед корабът да спре. При предварителния оглед на "Арктик сий" била намерена надуваема лодка с мощен извънбордов двигател и приспособления за вдигане на лодката на борда на кораба.

От руското Министерство на отбраната все още отказват да съобщят къде се намира "Арктик сий".

ИТАР-ТАСС припомня, че на 24 юли в шведски териториални води към "Арктик сий" се приближила надуваема лодка с извънбордов двигател, в която имало четирима естонци, двама латвийци и двама руснаци. Под предлог, че лодката им е неизправна, похитителите се качили на борда на товарния кораб, заплашили с оръжие екипажа и поискали безпрекословно да бъдат изпълнявани техните  нареждания.

"Арктик сий" беше догонен от руския кораб за борба с подводници "Ладний" и похитителите бяха арестувани.