Похитените от пирати български моряци са добре
Похитените от пирати български моряци са добре / БГНЕС

Има доказателства, че българските моряци на отвлечените от сомалийски пирати кораби са добре. Това съобщи пред Българската телеграфна агенция капитан Продан Раданов, управител на "Зодиак" ООД, която ги е наела. По думите му корабът "Ейшън глори", вече е акостирал до бреговете на Сомалия.

Пиратите и от двата плавателни съда са предоставили доказателства пред британската фирма мениджър, че всички на борда са добре. Преговорите за освобождаването на корабите "Ейшън глори" и "Сейнт Джеймс парк" все още не са започнали, добави Раданов.

Британският кораб "Ейшън глори", отвлечен на 2 януари от сомалийски пирати, превозва 2405 автомобила корейско производство. 2388 от колите са модели на "Хюндай" и "Киа", съобщава руското издание "Морски бюлетин".

"Хюндай моторс" и "Киа моторс" заявиха, че цялата отговорност за товара е прехвърлена на купувача, компанията "Еукор кар кериър", фрахтувала кораба.

25-членният екипаж на "Ейшън глори" включва осем българи, 10 украинци, петима индийци и двама румънци, припомня агенцията.