Похитеният от пирати US капитан се завърна у дома
Похитеният от пирати US капитан се завърна у дома / снимка: БГНЕС

Взетият за заложник от пирати край бреговете на Сомалия американски капитан на кораб се завърна у дома, предаде Асошиейтед прес.
   
Ричард Филипс пристигна със самолет в Съединените щати. Той бе посрещнат на летището в Бърлингтън, щата Върмонт, от своята съпруга и двете им деца.
   
Капитан Филипс каза, че е обикновен моряк, който си върши работата, а не герой, и похвали американските специални части за смелата операция, с която го спасиха. "Те са супергероите. Те са титаните. Те са невъзможни мъже, които вършат невъзможна работа и те направиха невъзможното с мен...", каза той.
   
След това капитан Филипс похвали останалите членове на екипажа на неговия кораб "Мерск Алабама". "Направихме онова, за което бяхме обучени", отбеляза той, цитиран от БТА.
   
По-късно капитан Филипс отпътува за дома си в близкия град Ъндърхил. Той бе посрещнат от двайсетина души с американски знамена.
   
Капитанът и семейството му отказаха предложението за провеждане на парад или на обществени празненства.
   
Останалите 19 моряци от екипажа на "Мерск Алабама" вече се прибраха в Съединените щати.
   
Миналата седмица пирати за кратко превзеха кораба край бреговете на Сомалия, след което капитанът му Ричард Филипс се предаде доброволно в плен в замяна на безопасността на екипажа. В неделя, навръх Великден, Филипс бе освободен при операция на американски командоси, които застреляха намиращите се заедно с него в спасителна лодка трима похитители.