Днес в Букурещ се състоя траурната церемония по погребението на румънския крал Михай Първи, който почина на 5 декември в Швейцария на 96-годишна възраст.
 

Любов като от приказка: Най-дългите кралски бракове в историята (СНИМКИ)

Религиозната и военна церемония се състоя на площада пред кралския дворец. На нея присъстваха представители на почти всички кралски фамилии в Европа.

Негово Величество Цар Симеон II също присъства на поклонението пред тленните останки на Крал Михай Първи и поднесе своите съболезнования на румънското кралско семейство, съобщи официалният сайт на Симеон Сакскобургготски. Двамата са роднини по линията на рода Сакс-Кобург-Гота. От друга страна, съпругата на Крал Михай, Кралица Ана, която почина миналата година, е дъщеря на брата на Княгиня Мария-Луиза Бурбон-Пармска, бабата на Цар Симеон.
 
След това в патриаршеската църква се състоя опелото.

Тлените останки на Михай Първи ще бъдат положени в кралската гробница в град Куртя де Арджеш на 160 км северно от Букурещ.
 

14, 15 и 16 декември бяха обявени за дни на национален траур в памет на крал Михай, който е бил държавен глава през 1927-1930 и 1940-1947.
 

Кралското семейство вече публикува на сайта си откъс от устава, който посочва, че след смъртта му Михай ще бъде наследен от принцеса Маргарета, която остава пазителка на короната на Румъния. Маргарета получава титлата „кралица”, а съпругът й - принц Раду става принц консорт.
 
БГНЕС