Погребаха известния руски престъпен бос Япончик
Погребаха известния руски престъпен бос Япончик / Reuters

Известният руски престъпен бос Вячеслав Иванков, известен като Япончик, бе погребан във Ваганковското гробище в Москва при изключителни мерки за сигурност. Мафиотът бе изпратен от около 500 души. Гробът му бе покрит с цветя и венци.

Приятели на Иванков любезно приканваха журналистите да изтрият снимките, направени с мобилни телефони и мини видеокамери, да си тръгнат и да дадат възможност на близките да се простят с покойния.

За погребението бяха мобилизирани около 150 полицаи и представители на специалните сили на вътрешното министерство заради опасенията на властите за възможно разчистване на сметки между шефове на руската мафия по време на церемонията.

Подобни мерки за сигурност по такъв повод не е имало от погребението на първия руски президент след разпадането на СССР Борис Елцин през 2007 г., отбелязват руски медии, цитирани от БТА.

Иванков, наричан Япончик заради дръпнатите си очи и страстта си към бойните изкуства, почина на 9 октомври в московска болница от раните си след като на 28 юли бе прострелян от снайперист на излизане от московско заведение.

Погребаха известния руски престъпен бос Япончик
netinfo