/ iStock/Getty Images
Животът отново тече в „Растро“, най-емблематичният пазар в Мадрид, след осеммесечно затваряне поради COVID-19. Прави го бавно, при 50% от капацитета си: 500 позиции и максимум 2700 души. Общинската полиция контролира да няма тълпи съобщава „Евронюз“.

"Тук сме на открито пространство. Спазваме всички правила. Имаме по-голяма сигурност от закритите места, така че това е най-доброто място и казвам на всички да дойдат в „Растро“, че това е безопасно място и е много добро" казва Сара Гарсия, собственик на един от сергиите.

Испания, която изисква отрицателен PCR тест за пътници от рискови страни от понеделник, ще започне масово ваксиниране през следващия януари. Планът е готов, както обяви председателят на правителството Педро Санчес:

"Ще имаме 13 000 пункта за ваксинация. Пример е, че тази година, през 2020 г., за осем седмици сме ваксинирали срещу грип 14 милиона души. Така че капацитетът на нашата национална здравна служба да ваксинира за кратък период времето е откровено изключително ", обясни Санчес на пресконференция.
Във Великобритания също има признаци на надежда. Британският премиер Борис Джонсън разказва в понеделник плана си за възстановяване на система от три нива от 2 декември, когато приключва пълното блокиране в Англия. Финансовият министър Риши Сунак добави още 3,3 милиарда евро за борбата срещу пандемията.

"Колкото и разочароващо да е за всички нас, Коледа няма да бъде нормално тази година. Търсим начини да видим как семействата могат да прекарат известно време заедно през коледния период. Това е нещо, което бихме искали да направим. Мина една година, трудна за всички нас ", каза Сунак.

Наближаването на Коледа може да донесе добри новини за Франция. Облекчаване на ограниченията се очаква на три етапа, за да се избегне ново огнище на пандемията. Във вторник президентът Еманюел Макрон ще даде повече подробности за фазите и тяхното прилагане, започвайки от 1 декември, когато приключването на ареста, постановено в цялата страна на 30 октомври, приключва. 
БГНЕС