Подводница на Китай шпионира американски самолетоносач
Подводница на Китай шпионира американски самолетоносач / netinfo

Китайска подводница се доближила миналия месец до американски самолетоносач в Тихия океан и се издигнала на повърхността в обсега на торпедата и ракетите на кораба. Това съобщава в днешния си брой в. "Вашингтон таймс", цитиран от Франс прес.

Китайската дизелова подводница клас "Сун" проследила на 26 октомври самолетоносача "Кити Хоук" без да бъде засечена. Тя била забелязана едва, когато се появила на повърхността в периметъра от 5 мили около кораба. Местоположението й било установено при рутинен разузнавателен полет на един от самолетите, посочва вестникът, позовавайки се на анонимни военни източници.

Според консервативния всекидневник тази "среща" край японския остров Окинава означава, че Китай не изключва вероятността за евентуален конфликт със Съединените щати, въпреки усилията на Вашингтон да подобри отношенията си с Пекин, в това число и във военната сфера.

Случаят предизвика безпокойство у командващия американските сили в Тихия океан адмирал Уилям Фелън, който участва в мащабна програма за обмен с Китай във военната област, изтъква "Вашингтон таймс". Вестникът изтъква, че рядко се случва китайски подводници да извършват операции в открито море далеч от китайското крайбрежие или да проследяват американски кораби.