/ Gulliver/Getty Images
„Симба“ не е първият опит на Facebook да построи подводна оптична комуникационна линия
Facebook планира да изгради подводен кабел около Африка, за да намали разходите за достъп до високоскоростен интернет и да осигури по-лесна регистрация в социалната мрежа за жителите на континента, съобщава „Уол Стрийт Джърнъл“.
 
Според източници от компанията, кабелът, наречен "Симба" (кръстен на героя от анимационния филм "Цар лъв"), ще премине през няколко страни, разположени на източния, западния и средиземноморския бряг на континента. Маршрутът все още не е известен и се уточнява.
 

Говорител на социалната мрежа отказа да коментира информацията, но отбеляза, че компанията оперира в целия свят, когато става въпрос за подводни кабели.
 
Изданието отбелязва, че "Симба" не е първият опит на Facebook да построи подводна оптична комуникационна линия, за да осигури високоскоростен интернет. Компанията е участвала в подобни проекти, свързващи Северна Америка, Европа и Източна Азия.
 
Според източниците, представители на компанията вече водят преговори по проекта "Симба", но страните може да не успеят да постигнат планирания резултат.
БГНЕС