Подпалиха сградата на унгарската телевизия
Подпалиха сградата на унгарската телевизия / netinfo

Сградата на държавната унгарска телевизия беше подпалена тази сутрин от протестиращи срещу социалната политика на кабинета. Най-малко петдесет души са ранени при сблъсъците между антиправителствени демонстранти и полиция в унгарската столица Будапеща, предаде ДПА.

Трима от пострадалите са в тежко състояние. Няколкостотин привърженици на крайната десница и футболни хулигани снощи обсадиха сградата на телевизията, подпалиха пет-шест автомобила, сред които полицейска кола за борба с безредиците, повредиха паметника на загиналите във Втората световна война съветски войници и принудиха двата държавни телевизионни канала да прекратят предаванията си. Рано сутринта те нахлуха в сградата на държавната телевизия и подпалиха част от нея. Преди това полицията спря първия щурм срещу телевизията с водни струи и сълзотворен газ, но по-късно отстъпи и само от време на време правеше опити да овладее тълпата, отбелязва ДПА.

В изказване пред частната телевизия ТВ2 премиерът Ференц Дюрчани обясни пасивността на полицията с липсата на достатъчно подкрепления. Той посочи, че политическите проблеми не могат да бъдат решени чрез улични боеве. "Улицата само задълбочи проблемите", добави премиерът.

Скандалът избухна в неделя вечерта, когато премиерът социалист призна, че умишлено е "излъгал" гласоподавателите, като е скрил от тях истината за планираната болезнена програма за строги икономически ограничения.