Подозрителен пакет в автобус за София разтревожил Израел
Подозрителен пакет в автобус за София разтревожил Израел / снимка: sxc.hu
Подозрителен пакет в автобус за София разтревожил Израел
48795
Подозрителен пакет в автобус за София разтревожил Израел
  • Подозрителен пакет в автобус за София разтревожил Израел

Намерен подозрителен пакет в автобус, който трябвало да превозва израелски туристи от Турция за София, е причина Тел Авив да поиска да се повишат условията за сигурност около рейсовете, които развеждат групи с израелски туристи между летищата и хотелите. Това каза в интервю за Дарик шефът на отдела по сигурността в транспортното министерство на Израел Дани Шенар.

В четвъртък израелски медии информираха, че може да се очакват терористични актове в София срещу израелски туристи от страна на радикалната групировка Хизбула.

Така ислямистите щели да отбележат годишнината от убийството на командира си Имад Мугния на 12-ти февруари.

"Преди два дни се свързах с моите колеги в София и Атина и ги помолих да повишат условията за сигурност около автобусите, които развеждат групи с израелски туристи между летищата и хотелите или почивните станции. Ние осъзнаваме, че автобусите са слаба точка по отношение на сигурността. Това е, защото има много добри условия за сигурност в самите летища, но извън тях вече не е така. Затова ги помолихме. Доколкото разбирам, местните служби сътрудничат с нас. Ние обаче не сме отправили нашето предупреждение към тях защото имаме каквато и да било специфична информация; нито имаме източници, които да са ни посочили, че нещо ще се случи при вас. Ние ги предупредихме, защото преди три дни имаше необичайна и съмнителна случка: беше проверен автобус, който е предназначен да превозва израелски туристи от Турция за София. В него беше намерен подозрителен пакет. Когато беше разпитан шофьора той каза, че не знае какъв е този пакет и, че сигурно някой го е поставил в автобуса през нощта. Това много ни озадачи и разтревожи. Доколкото сме осведомени, тече разследване в София по отношение на този пакет, но до момента не знаем то как се развива. Всъщност това беше случката която ни накара да повдигнем тревогата и да ги помолим да ни помогнат за сигурността на израелски групи", каза още Дани Шенар.

Цялото интервю с шефа на отдела по сигурността в транспортното министерство на Израел Дани Шенар можете да прочетете ТУК.