Подозират брата на президента Хамид Карзай в трафик на дрога
Подозират брата на президента Хамид Карзай в трафик на дрога / снимкa: БГНЕС

Има подозрения, че братът на афганистанския президент Хамид Карзай е замесен в трафик на дрога. Това поражда дълбоко безпокойство сред американските ръководни среди, се посочва в материал, поместен на интернет страницата на в. "Ню Йорк Таймс", цитиран от БГНЕС.

Като цитира неназовани американски представители, всекидневникът пише, че американският посланик в Афганистан, представителят на ЦРУ в страната и техните колеги от Великобритания са уведомили още през 2006 г. президента Карзай за обвиненията по адрес на брат му Ахмед Вали Карзай. Афганистанският президент обаче отказва досега да удовлетвори тяхното искане и да накара брат си да напусне страната, тъй като смята, че няма категорични доказателства срещу него, се отбелязва в статията.

В момента Ахмед Вали Карзай оглавява провинциалния съвет на Кандахар, на юг. "Ню Йорк Таймс" твърди, че когато афганистанските сили открили през 2004 г. край Кандахар огромно количество хероин, скрит в полуремарке, на местния военен командир Хабибула Джан се обадил по телефона братът на президента и поискал от него да пусне колата с товара. Две години по-късно американските и афганистанските служби за борба с наркотрафика открили повече от 50 кг хероин в друг камион близо до Кабул. След конфискуването на дрогата американските следователи разкрили връзките между товара и бодигард, за който се предполага, че действа като посредник за сметка на Ахмед Вали Карзай. И президентът Карзай, и брат му отхвърлят тези обвинения, изтъквайки, че това са политически атаки, идващи от техните противници, добавя "Ню Йорк Таймс".