Подновяват утре преговорите за иранската ядрена програма
Подновяват утре преговорите за иранската ядрена програма / Sofia Photo Agency

Тази вечер във Виена за кратко бяха подновени преговорите между Иран, Международната агенция за атомна енергия, САЩ, Русия и Франция относно иранската ядрена програма, предадоха световните агенции.

След краткото подновяване на преговорите, започнали още вчера и прекратени тази сутрин, след като Иран изненадващо се обяви против участието в тях на Франция, генералният директор на МААЕ Мохамед ел Барадеи съобщи, че разговорите ще продължат утре сутринта в 8 часа по Гринуич /10 часа местно време/.

Той подчерта, че преговорите напредват, но не толкова бързо, колкото са очаквали участниците в тях. Барадеи допълни, че споразумение между участниците в разговорите е възможно.

"Тук става дума за сложен процес, който има технически аспекти и много други технически въпроси, които трябва внимателно да бъдат анализирани", заяви Ел Барадеи, цитиран от Ройтерс.

Преговорите се водят около варианта Иран да изнася по-голямата си част от нискообогатен уран за дообогатяване в чужбина. Като варианти за страни, готови да дообогатят иранския уран, се сочат Русия и Франция. Става дума за около 1200 кг уран, обогатен сега до 19,75 процента, който Техеран иска да използва като гориво в свой научно-изследователски реактор под контрола на МААЕ, припомня Франс прес. Тази употреба на дообогатения в чужбина уран ще бъде за медицински цели при третирането на определени случаи на рак, твърди Техеран.

Тази сутрин иранският външен министър Манушер Мотаки изненадващо заяви, че Франция няма място на масата на преговорите във Виена, припомня ДПА. Аргументът на Иран да поиска Франция да се оттегли от разговорите беше минал спор относно малък дял от акции, които Техеран притежава във френско предприятие за обогатяване на уран, което беше засегнато от санкциите срещу Иран на Съвета за сигурност на ООН, допълва ДПА.

След изненадващата реакция на Мотаки цял ден имаше двустранни срещи между участниците в разговорите. Състоя се дори и тристранна среща между представителите на САЩ, Иран и Мохамед ел Барадеи. Едва след този низ от срещи, участниците в преговорите се събраха в заседателната зала, за да фиксират час за утрешното си заседание, предаде Франс прес.

След края на това заседание френският външен министър Бернар Кушнер също потвърди, че Франция ще продължи да участва в разговорите във Виена и да предлага на Иран варианта да дообогатява негов уран, предаде Франс прес. /БТА/