Подновяват преговорите за ново споразумение ЕС-Русия
Подновяват преговорите за ново споразумение ЕС-Русия / снимка: БГНЕС

Европейският съюз и руски лидери се договориха да подновят преговорите за "ново споразумение ЕС-Русия" на 2 декември, а експертни срещи да има на 21-22 ноември, предаде ДПА.

Новото споразумение трябва да замени предишното Споразумение за партньорство и сътрудничество /СПС/, което бе подписано за срок от 10 години с руския президент Борис Елцин през 1997 г.

СПС все още ръководи отношенията ЕС-Русия, тъй като европейските лидери решиха да замразят преговорите по новия договор на 1 септември в знак на протест срещу руското нахлуване в Грузия през август, съобщава БТА.

Подновените преговори целят да се договори законова рамка за отношенията ЕС-Русия по въпроси от енергетиката, търговията и инвестициите, до образованието, културата и защитата на околната среда.

Въпреки това мандатът на ЕС за преговори призовава също да се настоява за решение на т.нар. "замразени конфликти" в Грузия и Молдова, което да е съобразено със суверенитета и териториалната цялост на тези страни.

Дипломати признават, че това ще е трудно предизвикателство, като се има предвид решението на Русия от 26 август да признае за независими двете сепаратистки грузински републики Южна Осетия и Абхазия.

Оригиналното СПС, подобно на документа, който то ще замени, се отнася за отношенията ЕС-Русия в търговията, инвестициите, защитата на околната среда, туризма и културния обмен.

То покрива също отношенията в сфери като защитата на интелектуалната собственост, регулация на вносни мита и икономическо сътрудничество, особено в области, които ще донесат икономически и социални реформи и преструктуриране в Русия.

Споразумението създава система, според която ЕС и Русия ще имат две годишни срещи на върха и ще поддържат постоянен Съвет за сътрудничество на министерско равнище, който ще се занимава с текущи въпроси.

Документът предвижда също система за решаване на спорове чрез арбитраж и дава възможност на всяка страна да вземе "подходящи мерки", ако прецени, че другата страна е нарушила споразумението.

"В избора на тези мерки приоритет трябва да бъде даден на онези, които са в най-малък ущърб на функционирането на споразумението," гласи член 107.

Пълният текст на споразумението от 60 страници съдържа 112 члена, 10 анекса, два допълнителни протокола, 33 съвместни декларации, три едностранни декларации и две кореспонденции.