Размириците избухнаха в подкрепа на експрезидента на ЮАР - Зума
Размириците избухнаха в подкрепа на експрезидента на ЮАР - Зума / БТА
Процесът срещу бившия президент на Република Южна Африка Джейкъб Зума, съден във връзка с афера за подкупи отпреди 20 години, бе подновен днес при засилени мерки за сигурност, предаде Франс прес. Те бяха взети, след като съдбата на Зума предизвика протести на негови привърженици, прераснали в безредици.

Насилието избухна на 9 юли. Поводът бе влизането в затвора на 79-годишния Зума заради присъда по друго дело - за обида на съда. Погромите и палежите, започнали в източните региони, наричани Земите на зулусите, обхванаха и Йоханесбург, най-големия град и икономически център на страната.

Над 70 души са загинали при размириците в ЮАР

Тази сутрин много войници и полицаи бяха разположени в центъра на Питермарицбург, столицата на източната провинция Квазулу-Натал, където се намира съдът, макар че заседанието бе предвидено да е видеоконферентно, без явяване на Зума в залата. Зоната бе патрулирана от хеликоптер. Процесът бе излъчван по телевизията, както се случва често в Южна Африка.

Привържениците на Зума се събират почти винаги, когато има събитие, свързано с него, за да го подкрепят. Обвиняват ги, че са подстрекавали размирниците, които според президента Сирил Рамапоса са организиран опит за дестабилизация на страната.

Южноафриканският президент разреши разполагането на десетки хиляди военни заради размириците

В края на юни РЮА въведе много ограничения, за да забави разпространението на трета, особено силна коронавирусна вълна, и на съдилищата бе препоръчано да заседават виртуално чрез различни приложения. В случая обаче съдията Пийт Коен заяви, че решението му е взето с оглед нестабилността в провинцията - видеоконферентната връзка позволява Зума да не бъде извеждан от килията си за процеса.
БТА